De bevalling en baringshoudingen

Natuurlijke manieren om de weeën op te wekken

1.       Vrijen

Waarom werkt vrijen? Omdat sperma een hoge dosering van prostaglandine bevat. Uit onderzoek in Amerika blijkt dat vrouwen die seksueel actief blijven tijdens de zwangerschap vaker rond de 40 weken bevallen. N.B. Vrouwen die met een  geschiedenis van miskramen of vroeggeboortes moeten vrijen vermijden totdat de zwangerschap voltooid is.

 

2.       Borststimulatie

Als je al eerder borstvoeding hebt gegeven, is het je waarschijnlijk opgevallen dat de baarmoeder samentrekt als je de baby aan het voeden bent. Het stimuleren van de tepels veroorzaakt de productie van oxytocine. Oxytocine stimuleert de samentrekking van de baarmoeder en zorgt tevens voor ontspanning. Zuigen aan de tepels of stimuleren met de hand werken allebei. Als de stimulatie van één tepel niet de het gewenste resultaat geeft, probeer dan beide tegelijkertijd te stimuleren. Bij het spontaan op gang komen van de weeën, worden er ook kleine hoeveelheden oxytocine geproduceerd door de hypofyse.

N.B. Een diepe ontspannende ademhaling helpt hierbij. Geef je zoveel mogelijk over aan de sensaties. Seksualiteit en bevalling hoeven elkaar niet uit te sluiten.

 

3.       Castor olie

Castorolie werkt laxerend en stimuleert de darmen. Er is nooit onderzoek gedaan naar de relatie tussen de stimulatie van de darmen en de opwekking van de weeën. Het recept van Ina May Gaskin (een zeer bekende Amerikaanse vroedvrouw) is een eetlepel bij het ontbijt na een goede nachtrust bij vruchtensap of gemengd in je eten.  Neem als het nodig is een uur later nog een  eetlepel. 

 

4.       Membraan vegen.  Uitgevoerd door de verloskundige of verpleegster

Deze methode houdt in dat de verloskundige zachtjes de vruchtwaterzak  van de baarmoederhals losweekt. Dit doet zij/hij om de natuurlijke productie van prostaglandine te stimuleren. Dit kan ertoe leiden dat de vliezen breken.

Vrij bewegen, het gebruik maken van de zwaartekracht…

De meeste vrouwen willen bewegen als ze weeën moeten opvangen. Beweging bevordert, in het algemeen, de ontsluiting en het zorgt ervoor dat het kindje kan indalen in het bekken

Als je behoefte hebt om veel te bewegen, op de wc, op een skippy bal, of op schoot te zitten, te lopen, tegen iets aan te leunen, op je hurken, handen of knieën te gaan zitten,  de weeëndans te doen en ga zo maar door, hoef je dus niet verrast te zijn – dit is volkomen natuurlijk. Volg de wijsheid van je lichaam!

Vrouwen wereldwijd die het voor het zeggen hebben,kiezen er bijna nooit voor om op hun rug te gaan liggen als ze gaan bevallen of als ze de weeën op willen vangen. 

De voordelen van deze posities op een rijtje

- gebruik van de zwaartekracht

- maximale bloedsomloop tussen moeder en kind (geen druk van het gewicht van de baby op de grote slagader zoals gebeurt bij liggen)

- de baby daalt gemakkelijker in

- sterkere  weeën

- grotere ruimte tussen voor en achterkant van het bekken

De eerste schriftelijke weergave van een bevallende vrouw in een lighouding was van de bevalling van de minnares van Koning  Louis XIV van Frankrijk. Hij wou graag de geboorte van het kind zien en heeft dit van achter een gordijn bekeken.

De lig houding wordt beschreven in de medische geschiedenis ter vergemakkelijking van kunstmatige ingrepen d.w.z. de gynaecologen (meestal mannen in die tijd) hebben gezien dat deze houding ideaal is om hun werk gemakkelijk en goed te kunnen doen. Duidelijk is dat de bevalling zelf veel moeilijker op gang komt in deze houding dan in andere houdingen,  wat natuurlijk heeft geleid tot meer kunstmatige ingrepen.

Het is lastig om tegen de zwaartekracht in te moeten persen.

Grappige afleidingsmanoeuvre…

Arm worstelen. Aanspanning van de armspieren kan afleiden van het vasthouden van de bekkenbodem en dijspieren. Deze laatste worden vaak aangespannen als bescherming van tegen de pijn,  maar zoals je je kan voorstellen werkt dit niet bevorderlijk.

Baringshoudingen

De houdingen die je kan aannemen tijdens de bevalling zijn om een aantal redenen belangrijk. Vooral het wisselen van houdingen heeft diverse voordelen: het maakt het opvangen van de weeën gemakkelijker, het geeft je meer controle en het zorgt ervoor dat jullie kindje gemakkelijker kan indalen in je bekken. Wanneer jullie kindje gemakkelijker indaalt gaat de bevalling sneller.

Tijdens het begin van de onstluitingsfase zijn de weeën goed op te vangen en zitten er een aantal minuten tussen de weeën. Deze tijd kan je gebruiken om nog wat te rusten. Met een kussen tussen de knieën is deze houding het prettigst.

Wanneer liggen je niet bevalt is wellicht half-zitten een idee. Je kan dan toch nog wat rusten. Je kunt dit doen in bed, op een bank, of leunend tegen je partner met zijn armen om je heen.

Wanneer de weeën wat vaker achter elkaar komen is het vaak niet meer prettig om te liggen. Het veranderen van houding, en meer bewegen helpt jullie kindje om in te dalen. Ook is het in deze houding gemakkelijker om de weeën op te vangen.
Asymmetrische posities maken dat je de stand van je bekken beïnvloed, waardoor jullie kindje een goede positie kan aannemen.

Schommelen of een wiegende beweging maken maakt dat je de weeën beter kunt opvangen. Bewegen in het ritme van je ademnhaling is het gemakkelijkst. Je partner kan met je meebewegen, of je masseren.

Soms is staan de beste houding om de weeën op te vangen. Wanneer je 'aan je partner hangt' is dit gemakkelijker een tijdje vol te houden. Door wat te wiebelen of te lopen kan jullie kindje beter indalen.

Door voorover te leunen kun je gemakkelijk je rug laten masseren. Wanneer je met je benen in spreidstand op de stoelzit, geeft dit jullie kindje de meeste ruimte.

Ook een goede houding bij rugweeën is knielend op handen en voeten. Op deze manier drukt het hoofdje van jullie kindje minder tegen je rug waardoor dit minder pijnlijk is. Deze houding kan ook voortijdige persdrang verminderen.

Wanneer je moeite krijgt met het opvangen van de weeën is het tijd om van houding te veranderen. Dit is op dat moment een onaantrekkelijk idee. Toch scheelt het vaak wanneer je wel van houding verandert. Probeer tussen de weeën van houding te veranderen en probeer de nieuwe houding een aantal weeën uit.

Een geboortebal (een soort skippybal) is een goed hulpmiddel voor het opvangen van de weeën. Je kunt er op hangen en zitten. Doordat hij rond is rolt hij wat van zichzelf waardoor het wiebelen bevordert wordt.

Voor het verloskundig onderzoek dat wij bij je doen (het beoordelen van de voortuitgang van de bevalling) is het nodig dat je heel even op bed komt liggen. Wij proberen een onaangename houding voor u zo kort mogelijk te laten duren.

 

De uitdrijving (het persen) kan ook in verschillende houdingen. Hierbij zoeken we naar een houding waarin het bekken zo veel mogelijk ruimte heeft. Dit is een houding waarbij u uw knieën gekromd heeft en de knieën uit elkaar heeft.
Hiervoor is het niet noodzakelijk dat u op bed ligt!
U kunt zittend, gehurkt, staand of in bad bevallen. Vaak is een verticale houding prettig omdat dit u een groter gevoel van controle geeft.
Wanneer u gehurkt bevalt is uw bekken ruimer: wel 28%. Deze houding geeft u gevoel van controle. U kunt op de baarkruk, of op schoot bij uw partner zitten. Tussen de weeën door kunt u tegen uw partner leunen om uit te rusten.
Ook op handen en knieën kunt u persen. Hierbij is het gemakkelijker om de schouders van het kindje geboren te laten worden. Veel vrouwen vinden dit een aangename houding. Een nadeel van deze houding is dat u de verloskundige niet kunt zien, zij staat achter u.
Wanneer u liggend op de zij perst heeft uw kindje minder last van de weeën. Hierbij is de rug gebogen, de bovenbenen worden door iemand (bv. partner) gesteund. Bijna alle vrouwen in Zweden bevallen in zijligging!