Boeken

EEN NIEUWE BALANS tijdens de zwangerschap en na de bevalling door Danielle Besrma en Loes van der Mee.

'Een handreiking naar vrouwen die op hun eigen wijze op zoek zijn naar hun balans'  

De oefeningen die beschreven worden zijn eenvoudige oefeningen, die echter door hun aandachtige manier van uitvoeren een ongekende uitwerking hebben.

De hoofdstukken 2 (Oefeningen bewust voelen), 3 (Adem en adembeweging) en 4 (Een nieuwe balans in je lichaam) zijn eigenlijk voor iedereen, man en vrouw geschikt .In 4 wordt helder en duidelijk uit de doeken gedaan welke oefeningen goed zijn voor de rug, zodat rugklachten door overbelasting voorkomen kan worden.

 De grondbeginselen van het stilzitten, een meditatieve oefening worden prachtig beschreven. Vele thema's, die vrijwel elk ouderpaar tegen komt passeren de revue. Andere onderwerpen in dit boek; ontspanning, bekkenpijn voor en na de bevalling, vrijen voor en na de bevalling, klachten en problemen tijdens en na de zwangerschap en persoonlijke verhalen van mannen en vrouwen.

Bijzonder wordt het boek, door het tweede deel. Dit deel is geschreven voor begeleiders, onder andere voor de yogadocent. Er wordt op bepaalde onderwerpen dieper ingegaan, zoals bekkenpijn en urine-incontinentie. De auteurs besteden aandacht valkuilen en delen hun ervaringen met de lezer.

 

VRIJE GEBOORTE door Anna Myrte Korteweg 
 
Zwanger zijn is zó bijzonder voor jou als individu en tegelijkertijd heel universeel. Overal ter wereld krijgen vrouwen kinderen en de natuur zou de natuur niet zijn als ze lichaam én geest daar niet op voorbereidde. Maar daar moet je wel op durven vertrouwen. Anna Myrte Korteweg helpt je voorbij angst en onzekerheid en brengt je in contact met je oerkracht.

Van oudsher is de zwangerschap een periode van persoonlijke groei. Zoals je kindje bijna letterlijk 'naar buiten' groeit, groei je als mama-in-spe naar binnen. Wie zich ervoor openstelt en als het ware met de stroom meegaat, zal intuïtief weten en voelen wat goed is. Daardoor word je sterker, zekerder, vrijer en ga je uiteindelijk de bevalling met vertrouwen tegemoet. Prachtig toch? Dat vindt ook auteur Korteweg, die met Vrije geboorte een tegenwicht wil bieden aan de puur medische en vercommercialiseerde kijk op bevallen.

Vrije geboorte laat zien hoe het anders kan en biedt een uniek overzicht van alle alternatieve manieren van bevallen. Met veel waardevolle informatie en inspirerende inzichten. Want wat wij hier zo gewoon zijn gaan vinden, zoals liggend bevallen in het ziekenhuis, blijkt van nature allesbehalve gewoon. En let wel: de keuze blijft aan jou, Korteweg heeft niet de intentie om je te overtuigen van het een of het ander. Vrije geboorte is vooral een handreiking aan jouzelf; het verwijst naar je eigen instinct. De auteur heeft als doel dat jij die speciale periode in jouw leven en dat van je kindje ook als echt gelukkig ervaart.

 

DUIK IN JE WEEËN door Carita Salomé & Juliette de Wit

Dit boek is het resultaat van de samenwerking tussen deze twee vrouwen. Het is bedoeld als zelfbewuste voorbereiding op je eigen bevalling om vol zelfvertrouwen en zo ontspannen mogelijk in je weeën te duiken. Helder in woord en beeld gebracht zodat iedere vrouw er zelfstandig mee kan werken.

Zwangerenbegeleiding volgens de methode mensendieck
- Weeën in soorten en maten
- Pershoudingen
- Spanning en ontspanning
- Spieren bij de bevalling
- Bewegen in het dagelijks leven
- Bewegingen na de zwangerschap

Carita Salomé is oefentherapeute Mensendieck sinds 1973. Sinds 1975 geeft zij cursussen op het gebied van zwangerenbegeleiding. Zij woont en werkt in Amsterdam en is moeder van twee zonen.

Juliette de Wit studeerde in 1982 af aan de Rietveldacademie. Ze werkt sindsdien als freelance illustrator van onder andere kinderboeken. Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en is moeder van een zoon.