Yoga Nidra

Yoga Nidra

We leven in een wereld vol met verplichtingen, eisen, en competitie. Daarbij worden we  blootgesteld aan veel informatie via social-media, televisie en reclame. Onze zintuigen en ons zenuwstelsel raken hierdoor vaak overprikkeld en oververmoeid.

Yoga Nidra is een systematische methode om complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning te laten ontstaan. De term Yoga Nidra is afgeleid van twee woorden uit het Sanskriet, Yoga betekent eenheid of geconcentreerd bewustzijn en Nidra betekent slaap.
Tijdens de uitoefening van Yoga Nidra, lijkt het alsof men slaapt, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau. Voor deze reden is Yoga Nidra vaak verwezen als een psychische slaap of een diepe ontspanning van innerlijk bewustzijn. Om compleet te kunnen ontspannen, moet de innerlijke spanning, emoties en gedachten worden losgelaten. Deze complete vorm van ontspanning kan bereikt worden met Yoga Nidra.

De enige zintuigen die tijdens de Yoga Nidra actief blijven, zijn het voelen en het luisteren.

Een uur Yoga Nidra is te vergelijken met vier uur slaap.

Yoga Nidra kan een hulpmiddel zijn in het omgaan met zowel acute als chronische aandoeningen, bijvoorbeeld hypertensie, hart en vaatziekten, arthritis, COPD, maagzweren, migraine en angst.

NB: Wanneer je onder behandeling bent van een psychiater of psychotherapeut is het raadzaam eerst contact op te nemen. We kunnen nagaan of de therapie of de behandeling niet conflicteert met de beoefening van yoga nidra. Yoga nidra is geen therapie.